Beste Prijzen De beste houten vloeren voor de beste prijzen
Beste Prijzen Voorbeeldstalen binnen 48u geleverd
Vloeren Configurator Beleef de vloer in de online design studio
Vloerenleggers Kies zelf wie je vloer komt leggen
Vloerverwarming Alle vloeren geschikt op vloerverwarming
0
 Advanced issues found
 
 
 

Het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt vloer?

Het zijn twee markante klassiekers in de houten-vloerenwereld: de visgraat en de Hongaarse punt. Beide vloerpatronen vertonen de gewilde zigzag, en toch zijn ze net even anders. Zoek de verschillen.

0
 Advanced issues found
 
 
 
 
 
Placeholder Placeholder
 

De herkomst van de visgraat en Hongaarse punt

 

Het zigzagpatroon werd voor het eerst gebruikt door Romeinen die ontdekten dat wegen veel stabieler konden worden aangelegd door de stenen in de richting van het verkeer te wijzen. Het zigzagpatroon vond in de Middeleeuwen haar weg naar het interieur, maar werd het pas in de 16e eeuw toegepast in houten vloeren. Eén van de eerste voorbeelden van een houten visgraatpatroon is te zien in Galerie François-Ier in Château de Fontainebleau. De vloer werd in 1539 ontworpen en geïnstalleerd door Italiaanse vakmensen die koning François I had ingehuurd. Vanaf de 17e eeuw tot de tweede helft van de 18e eeuw bereikte de populariteit van parketvloeren een hoogtepunt. Houten patroonvloeren werden gelegd in kastelen, paleizen en de huizen van de adel en rijk door heel West-Europa.

 

Parijse Flair

 

De visgraat en Hongaarse Punt vloeren bleven tot in de 19e eeuw een populaire keuze. In Parijs kregen tijdens het Haussmann-tijdperk, toen een groot deel van de stad werd herbouwd, veel nieuwe appartementen een visgraat of Hongaarse punt parketvloer. Het verklaart onze associatie van deze patroonvloeren met typisch Parijse appartementen. Na de Tweede Wereldoorlog ging de populariteit van houten vloeren sterk achteruit. De komst van synthetische vezels maakten tapijten een goedkope oplossing voor vloerbedekking, en hardhout werd als achterhaald beschouwd. Het duurde tot de jaren negentig voordat houten vloeren weer populair werden.

Beide patroonvloeren bestaan toch uit gelijke stukken hout?

 
 
 

Jazeker, en het zigzagpatroon is ook hetzelfde. Het is de hoek die het verschil maakt. De visgraat vloer kent een gebroken zigzag, terwijl de Hongaarse punt in rechte banen eindigt. Het maakt het patroon visueel iets rustiger dan de visgraat.

Een gebroken zigzag? Leg dat nog eens uit.

Bij een visgraat patroon worden de planken eerst in perfecte rechthoeken gesneden en vervolgens om en om onder een hoek van 90 graden gelegd. De uiteinden van linkse en rechtse delen vormen een gebroken visgraat.

Oogt een visgraat moderner dan een Hongaarse punt?

Nee hoor. Zowel de visgraat als de Hongaarse punt doen wonderen voor een strak modern interieur. Beide patroonvloeren geven een ruimte een gevoel van warmte en luxe.

Kan ik een visgraat of Hongaarse punt nog personaliseren?

Er zijn tal van mogelijkheden om deze patronen aan te passen aan jouw specifieke wensen: denk aan brede of smalle planken, maar ook planken met een egaal uiterlijk of juist planken met noesten en kleurvariaties. Bij Dadawood heet deze houtselectie Karakter. Patroonvloeren uit de Karakter-selectie zorgen voor een mooi contrasterend effect in het interieur — het past goed bij stadswoningen, industriële lofts en chique interieurs.

Is een patroonvloer per definitie onrustig?

Het patroon geeft het de ruimte altijd een meerwaarde. Door te kiezen voor een visgraat- of Hongaarse Punt vloer met grote planken, een egale houtsortering, en een minimale bewerking krijg je het meest rustige effect. Bij Dadawood noemen we deze houtselectie Puur. Dit type patroonvloer werkt goed in grote ruimtes en strakke moderne interieurs.

Welke ruimte is het meest geschikt voor welk patroon?

 
 
 
 

Beide patroonvloeren werden oorspronkelijk in grote ruimtes gelegd. Het is een vloer met impact, en zonder twijfel een bijzonder stijlelement in het interieur. Of dit type vloer ook bij jouw interieur past wordt, afgezien van je smaak en de grootte van de woning, bepaald door de afmetingen van de planken die je kiest. Een visgraatparket met kleine, korte plankjes geeft een heel andere uitstraling dan een patroonvloer opgebouwd uit lange brede planken. Hoe te kiezen? We helpen je graag. Neem contact op en krijg advies van onze hout-in-interieur specialisten, of probeer het zelf uit in de online design studio.

 
 
 
Placeholder Placeholder

Lees ook:

 
 

Eiken visgraat vloer? Lees alles wat je wilt weten

 

Brede of smalle planken voor je houten vloer?

Eiken Hongaarse punt vloer? Lees alles wat je wilt weten

 
 
Deel dit artikel
Deel op Facebook Deel op Instagram Deel op Pinterest Deel op LinkedIn