Beste Prijzen De beste houten vloeren voor de beste prijzen
Beste Prijzen Voorbeeldstalen binnen 48u geleverd
Vloeren Configurator Ontwerp jouw vloer in de online design studio
Vloerenleggers Kies zelf jouw vloerenlegger
Vloerverwarming Alle vloeren geschikt op vloerverwarming
0
 Advanced issues found
 
 
 

Het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt vloer?

 
 

Het zijn twee markante klassiekers in de houten-vloerenwereld: de visgraat en de Hongaarse punt. Beide vloerpatronen vertonen de gewilde zigzag, en toch zijn ze net even anders. Zoek de verschillen.

0
 Advanced issues found
 
 
 
 
 
Placeholder Placeholder
 

De herkomst van de visgraat en Hongaarse punt

 
 

Het zigzagpatroon werd voor het eerst gebruikt door Romeinen die ontdekten dat wegen veel stabieler konden worden aangelegd door de stenen in de richting van het verkeer te wijzen. Het zigzagpatroon vond in de Middeleeuwen haar weg naar het interieur, maar werd het pas in de 16e eeuw toegepast in houten vloeren. Eén van de eerste voorbeelden van een houten visgraatpatroon is te zien in Galerie François-Ier in Château de Fontainebleau. De vloer werd in 1539 ontworpen en geïnstalleerd door Italiaanse vakmensen die koning François I had ingehuurd. Vanaf de 17e eeuw tot de tweede helft van de 18e eeuw bereikte de populariteit van parketvloeren een hoogtepunt. Houten patroonvloeren werden gelegd in kastelen, paleizen en de huizen van de adel en rijk door heel West-Europa.

Bekijk in de shop ons assortiment eiken houten visgraat vloeren en eiken houten Hongaarse punt vloeren.

 

Parijse Flair

 
 
 

De visgraat en Hongaarse Punt vloeren bleven tot in de 19e eeuw een populaire keuze. In Parijs kregen tijdens het Haussmann-tijdperk, toen een groot deel van de stad werd herbouwd, veel nieuwe appartementen een visgraat of Hongaarse punt parketvloer. Het verklaart onze associatie van deze patroonvloeren met typisch Parijse appartementen. Na de Tweede Wereldoorlog ging de populariteit van houten vloeren sterk achteruit. De komst van synthetische vezels maakten tapijten een goedkope oplossing voor vloerbedekking, en hardhout werd als achterhaald beschouwd. Het duurde tot de jaren negentig voordat houten vloeren weer populair werden.

Placeholder Placeholder

Beide patroonvloeren bestaan toch uit gelijke stukken hout?

 
 
 
 
 

Jazeker, en het zigzagpatroon is ook hetzelfde. Het is de hoek die het verschil maakt. De visgraat vloer kent een gebroken zigzag, terwijl de Hongaarse punt in rechte banen eindigt. Het maakt het patroon visueel iets rustiger maar tegelijkertijd grafischer dan de visgraat.

Een gebroken zigzag? Leg dat nog eens uit.

Bij een visgraat patroon worden de planken eerst in perfecte rechthoeken gesneden en vervolgens om en om onder een hoek van 90 graden gelegd. De uiteinden van linkse en rechtse delen vormen een gebroken visgraat.

Oogt een visgraat moderner dan een Hongaarse punt?

 
 

Nee hoor. Zowel de visgraat als de Hongaarse punt doen wonderen voor een strak modern interieur. Beide patroonvloeren geven een ruimte een gevoel van warmte en luxe door hun klassieke herkomst. Een visgraat patroon wordt wel vaker toegepast dan een Hongaarse punt vloer. Dus ben je opzoek naar een originele vloer? Overweeg dan een Hongaarse punt vloer of bekijk ons assortiment aan Blokpatroon vloeren. Bij Dadawood vind je in de visgraat en Hongaarse punt in de volgende afmetingen: 12 x 60 cm, 14 x 70 cm, 16 x 80 cm, 18 x 90 cm. Het verschil in de afmetingen van de plankjes is van grote invloed op de uitstraling. Meestal geldt: des te breder en langer de plank, des te moderner de vloer oogt.

Kan ik een visgraat of Hongaarse punt nog personaliseren?

 

Er zijn tal van mogelijkheden om deze patronen aan te passen aan jouw specifieke wensen: denk aan brede of smalle planken, maar ook planken met een egaal uiterlijk of juist planken met noesten en kleurvariaties. Bij Dadawood heet deze houtselectie Karakter. Patroonvloeren uit de Karakter-selectie zorgen voor een mooi contrasterend effect in het interieur — het past goed bij stadswoningen, industriële lofts en chique interieurs. Ben je meer opzoek naar een rustige, egale en pure uitstraling? Kies dan voor onze Puur-sortering. In de Puur-sortering komen weinig tot geen noesten voor; hoogstens wat kleine pitkwastjes. Dit geeft de vloer een rustige, moderne uitstraling.

Is een patroonvloer per definitie onrustig?

Het patroon geeft het de ruimte altijd een meerwaarde. Door te kiezen voor een visgraat- of Hongaarse Punt vloer met grote planken, een egale houtsortering, en een minimale bewerking krijg je het meest rustige effect. Bij Dadawood noemen we deze houtselectie Puur. Dit type patroonvloer werkt goed in grote ruimtes en strakke moderne interieurs.

 
 
 

Welke ruimte is het meest geschikt voor welk patroon?

 
 
 

Beide patroonvloeren werden oorspronkelijk in grote ruimtes gelegd. Het is een vloer met impact, en zonder twijfel een bijzonder stijlelement in het interieur. Of dit type vloer ook bij jouw interieur past wordt, afgezien van je smaak en de grootte van de woning, bepaald door de afmetingen van de planken die je kiest. Een visgraatparket met kleine, korte plankjes geeft een heel andere uitstraling dan een patroonvloer opgebouwd uit lange brede planken. Hoe te kiezen? We helpen je graag. Neem contact op en krijg advies van onze hout-in-interieur specialisten, of ontwerp zelf jouw visgraat- of Hongaarse punt vloer in de online design studio.

 
 
 
Placeholder Placeholder

Is er een prijsverschil tussen de twee patroonvloeren?

 

Houdt er rekening mee dat de prijzen van de Hongaarse punt vloeren ongeveer 10% duurder zijn dan de visgraat patronen. Dit hangt natuurlijk wel helemaal af van de afmeting en bewerking. Dit komt doordat er meer arbeid zit in het zagen van dit patroon en er meer snijverlies ontstaat dan bij het zagen van de visgraat-planken. In het legwerk zit geen prijsverschil. Bij beide patroonvloeren liggen de prijzen voor het legwerk ongeveer tussen de € 30-35/m2. Bij planken vloeren liggen de prijzen lager (ongeveer tussen de € 20-30/m2). Wel vergt de Hongaarse punt net iets meer precisie bij het leggen, om de hoeken mooi te laten samenvallen. Bij een visgraat vallen de delen altijd haaks tegen elkaar. Bij Hongaarse punt, moeten de punten goed strak tegen elkaar gelegd worden.

Ontwerp jouw vloer in de online design studio

 
 

Met de interactieve online design studio op onze website creëer je jouw persoonlijke, best passende vloer. Het begin? Bedenk eerst welke woonstijl je het meest aanspreekt. In de geselecteerde woonstijl ondervind je direct wat verschillende vloerpatronen, afmetingen of een andere patina voor een ruimte kunnen doen. Ook kan je direct de prijs berekenen voor het aantal vierkante meters dat jij nodig hebt. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. 

Ontwerp jouw eiken houten vloer hier. Of bekijk ons assortiment visgraatHongaarse puntblokpatroonvaste breedte planken en wisselende breedte planken eiken houten vloeren in onze shop.

Lees ook:

 
 

Kan een eiken houten vloer op vloerverwarming?

 

Brede of smalle planken voor je houten vloer?

Zweven of verlijmd leggen, wat is beter voor je houten vloer?

 
 
Deel dit artikel
Deel op Facebook Deel op Instagram Deel op Pinterest Deel op LinkedIn