Beste Prijzen De beste houten vloeren voor de beste prijzen
Beste Prijzen Voorbeeldstalen binnen 48u geleverd
Vloeren Configurator Ontwerp jouw vloer in de online design studio
Vloerenleggers Kies zelf jouw vloerenlegger
Vloerverwarming Alle vloeren geschikt op vloerverwarming
 

Eiken visgraat vloer? Lees alles wat je wilt weten

 

Het visgraatpatroon is een klassiek parketpatroon dat dateert uit de 16e eeuw. Het patroon bestaat uit gelijke langwerpige delen gerangschikt in een haaks zigzagpatroon. De delen worden in perfecte rechthoeken gesneden en worden in linkse en rechtse delen onder een hoek van 90 graden gelegd; een gebroken zigzag.

Placeholder
2

De herkomst van de visgraat

 
 

Het zigzagpatroon werd voor het eerst gebruikt door Romeinen die ontdekten dat wegen veel stabieler konden worden aangelegd door de stenen in de richting van het verkeer te wijzen. Het zigzagpatroon vond in de Middeleeuwen haar weg naar het interieur, maar werd het pas in de 16e eeuw toegepast in houten vloeren.

Eén van de eerste voorbeelden van een houten visgraatpatroon is te zien in Galerie François-Ier in Château de Fontainebleau. De vloer werd in 1539 ontworpen en geïnstalleerd door Italiaanse vakmensen die koning François I had ingehuurd.Vanaf de 17e eeuw tot de tweede helft van de 18e eeuw bereikte de populariteit van parketvloeren een hoogtepunt. Houten patroonvloeren werden gelegd in kastelen, paleizen en de huizen van de adel en rijk door heel West-Europa.

Parijse flair

 

De visgraat en Hongaarse punt vloeren bleven tot in de 19e eeuw een populaire keuze. In Parijs kregen tijdens het Haussmann-tijdperk, toen een groot deel van de stad werd herbouwd, veel nieuwe appartementen een visgraat of Hongaarse punt parketvloer. Het verklaart onze associatie van deze patroonvloeren met typisch Parijse appartementen.

Na de Tweede Wereldoorlog ging de populariteit van houten vloeren sterk achteruit. De komst van synthetische vezels maakten tapijten een goedkope oplossing voor vloerbedekking, en hardhout werd als achterhaald beschouwd. Het duurde tot de jaren negentig voordat houten vloeren weer populair werden.

Visgraat, een tijdloze keuze

 
 
 

De afgelopen jaren is er een groeiende behoefte aan een meer natuurlijke stijl. Het bracht de visgraat en Hongaarse punt patroon terug op de kaart. Beide patronen zijn populair in zowel traditionele als moderne interieurs. Logisch, als je je bedenkt dat de hoek van de planken, de breedte en lengte, houtsoort, patina en zelfs de legwijze samen de uiteindelijke look & feel van de vloer bepalen. Met visgraat en Hongaarse punt kan veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

De eiken visgraat van Dadawood

 
 
 

Een visgraat brengt een warm en luxe gevoel in een interieur. Alhoewel het een klassiek patroon is combineert een visgraat heel goed met een strak modern interieur, met name als je kiest voor grotere delen. Bij Dadawood heb je de keuze uit verschillende afmetingen. Onze planken voor het specifieke visgraatpatroon variëren van 12 x 60 cm, 14 x 70 cm, 16 x 80 cm tot 18 x 90 cm. Bekijk ons assortiment eiken houten visgraat vloeren in de shop, ontwerp jouw Hongaarse punt vloer in de online design studio of neem contact met ons op om advies te krijgen van onze hout-in-interieur specialisten.

Dadawood tip:

Heb je een ruime kamer? Dan kunnen bredere visgraat delen een geslaagde keuze zijn. In een kleinere ruimte of klassiek interieur zijn het juist smallere delen die mooi uitkomen.

 

Lees ook:

 
 

Het verschil tussen een visgraat en Hongaarse punt vloer?

 

Eiken Hongaarse punt vloer? Lees alles wat je wilt weten

Wat bepaald de prijs van een houten vloer? 6 factoren op een rijtje

Deel dit artikel
Deel op Facebook Deel op Pinterest Deel op LinkedIn