Beste Prijzen De beste houten vloeren voor de beste prijzen
Beste Prijzen Voorbeeldstalen binnen 48u geleverd
Vloeren Configurator Ontwerp jouw vloer in de online design studio
Vloerenleggers Kies zelf jouw vloerenlegger
Vloerverwarming Alle vloeren geschikt op vloerverwarming
 

Zwevend of verlijmd leggen, wat is beter voor je houten vloer?

 

Een houten vloer die bestaat uit meer lagen (duoplank, multiplank, lamelparket) kan je zowel zwevend als verlijmd leggen. Er wordt vaak gedacht dat zwevend leggen meer voordelen biedt dan het verlijmen van de vloer. Maar als je niet van plan bent om een houten vloer ooit te verwijderen en de meerkosten geen probleem zijn, kies dan voor verlijmd leggen. Vanuit een kwaliteitsoogpunt is het verlijmd leggen van een houten vloer de beste manier van leggen. Wij leggen je graag uit waarom.

Placeholder

Waarom wordt er voor zwevend leggen gekozen?

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De reden waarom er vaak wordt gekozen om de vloer zwevend te plaatsen is omdat het voordeliger in prijs is. Lees: goedkoper qua materiaal als qua legtarief. Een andere reden kan de welbekende 10db eis zijn dat door de VVE wordt gesteld. Met deze eis wordt bedoelt dat de houten vloer een ondervloer moet hebben die een geluidsdoorgifte naar beneden met 10db reduceert.

Hoe wordt een zwevende vloer gelegd?

 
 
 

Bij een zwevende vloer wordt er op de dekvloer van de woning een losse ondervloer gelegd. De ondervloer zorgt ervoor dat kleine oneffenheden in de dekvloer worden uitgevlakt, optrekkend vocht wordt tegengehouden en loopgeluid wordt gereduceerd. Op deze tussen ondervloer worden de planken met de mes-en-groefverbindingen aan elkaar verbonden. De meest stabiele manier de planken zwevend te leggen is door de mes-en-groefverbindingen aan elkaar te verlijmen met nadenlijm. Beide manieren zorgen ervoor dat je de vloer er op een later moment weer uit kunt halen maar wees er wel van bewust dat wanneer er lijm wordt gebruikt de planken minder netjes zullen zijn. Een nadeel van zwevend gelegde vloeren, heb je een veel grotere kans op werking tussen de planken (uitzetten of krimpen) dan wanneer de vloer vol verlijmd is. Verder is het loopgeluid vaak beter hoorbaar dan bij een vol verlijmde vloer.

 
 

De voordelen van een vol verlijmde vloer

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Als de vloer vol verlijmd op de ondergrond wordt zijn er een aantal voordelen dan wanneer de vloer zwevend geplaatst wordt. Met een verlijmde vloer neemt het loopgeluid en het kraken van de vloer sterk af. Bovendien heb je geen ondervloer nodig en de vloerdelen werken niet of nauwelijks. Je kunt er dus zeker van zijn dat een verlijmde vloer een stillere en veel stabielere vloer is dan een zwevend gelegde vloer. Een verlijmde houten vloer heeft een lange toekomst voor zich, waar zelfs (mocht je nog een keer je huis willen verkopen) de toekomstige bewoners nog lang plezier van zullen hebben.

Een houten vloer verlijmen op vloerverwarming, gaat dat samen?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ja zeker. De houten vloeren van Dadawood bestaan allemaal uit multiplanken, ook wel duoplanken genoemd. Deze zijn opgebouwd uit berken multiplex en hebben een toplaag van eikenhout. Onze houten vloeren hebben een totale dikte van 16mm of 13mm en zijn daarom zeer geschikt voor het leggen op vloerverwarming. Gebruik geen multiplanken die dikker zijn dan 22mm want hoe dunner de plank des te beter het doorlaten van de warmte. Als deze planken zijn verlijmd zullen ze zelfs door de warmte van de vloerverwarming stevig op hun plek blijven liggen. In tegenstelling tot zwevend gelegde planken zullen door de temperatuurwisselingen gaan werken (uitzetten en krimpen). Ook geeft een verlijmde vloer met vloerverwarming sneller warmte door.   

Wat is kwalitatief beter, een verlijmde of zwevend gelegde vloer?

 
 
 
 
 

Als je dus niet van plan bent om een houten vloer ooit te verwijderen en de meerkosten geen probleem zijn, kies dan voor verlijmd leggen. Vanuit een kwaliteitsoogpunt is het verlijmd leggen van een houten vloer de meest stabiele manier van leggen dat de minste risico's met zich mee brengt.

Ontwerp jouw vloer in de online design studio

 
 

Met de interactieve online design studio op onze website creëer je jouw persoonlijke, best passende vloer. Het begin? Bedenk eerst welke woonstijl je het meest aanspreekt. In de geselecteerde woonstijl ondervind je direct wat verschillende vloerpatronen, afmetingen of een andere patina voor een ruimte kunnen doen. Ook kan je direct de prijs berekenen voor het aantal vierkante meters dat jij nodig hebt. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. 

Ontwerp jouw eiken houten vloer hier. Of bekijk ons assortiment visgraatHongaarse puntblokpatroonvaste breedte planken en wisselende breedte planken eiken houten vloeren in onze shop.

Lees meer:

 
 
 
Deel dit artikel
Deel op Facebook Deel op Pinterest Deel op LinkedIn