Beste Prijzen De beste houten vloeren voor de beste prijzen
Beste Prijzen Voorbeeldstalen binnen 48u geleverd
Vloeren Configurator Ontwerp jouw vloer in de online design studio
Vloerenleggers Kies zelf jouw vloerenlegger
Vloerverwarming Alle vloeren geschikt op vloerverwarming
 
 

Kan een eiken houten vloer op vloerverwarming?

 

De laatste jaren is een vloerverwarming bijna niet meer weg te denken uit moderne woningen. Een behaaglijke warmtebron met als grote voordeel de gelijkmatige warmteverdeling, in plaats van lelijke stoffige radiatoren. Wij passen onze vloeren al jaren toe op vloerverwarming. In feite zijn Dadawood vloeren er voor gemaakt!

Placeholder

Kan een vloerverwarming met een houten vloer gecombineerd worden?

 
 
 
 
 
 

Het is zeker mogelijk om een houten vloer met vloerverwarming te combineren. Echter zijn er wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming systemen. Je hebt vloerverwarming die als hoofdverwarming of als bijverwarming dienen. Vloerverwarming komt voor als een warmwater- of als een elektrisch systeem. Wanneer een vloerverwarming elektrisch is, fungeert deze meestal als bijverwarming. Een warmwatersysteem fungeert meestal als hoofdverwarming. Beide systemen dienen dusdanig aangelegd te worden dat de warmte zeer gelijkmatig verdeeld wordt, en de vloer nooit warmer wordt dan 27 graden. 

Omdat hout een natuurproduct is dat zal reageren op veranderingen in temperatuur en luchtvocht, zorgen wij in de productie rekening voor het selecteren van stabiel hout, een goede droging en een degelijke verlijming. Als je in het gebruik de temperatuur en het luchtvocht in de gaten te houdt, zal de werking in de vloer minimaal zijn. Dadawood levert hiervoor een paar prima hulpmiddelen, zoals de Fidbox maar ook luchtbevochtigers die in de winter net even dat beetje vocht aan het hout geven!

Kan een vloerverwarming met een houten vloer gecombineerd worden?

 
 
 

Bij het aanschaffen van een nieuwe houten vloer in combinatie met vloerverwarming dien je rekening te houden met het rendement. Het liefst wil je een zo laag mogelijke weerstandswaarde, zodat er zoveel mogelijk warmte door de vloer komt. Ook wil je een zo dik mogelijke toplaag, dus een vloer die lekker lang mee gaat. Hoe lager de weerstandswaarde - de RC-waarde -, hoe minder er gestookt hoeft te worden. In het algemeen mag de warmteweerstandswaarde van de vloer zelf mag niet meer dan 0,14 m2K/W bedragen. In onze ervaring biedt een vloerdikte van ong. 16mm de beste combinatie van rendement ten opzicht van levensduur, vanwege de dikte van de toplaag! Verder adviseren wij om de vloer altijd direct en “vol-vlaks” te verlijmen waardoor de warmte beter doorgeleid wordt. Bij “zwevend leggen” blijft er vaak een isolerend laagje lucht tussen de plank en het beton zitten, is het rendement dus lager, en kan de vloer meer werking geven. 

Dadavloeren voldoen ruimschoots aan de gevraagde RC normen. De waarde van onze vloeren kan je aan je installateur doorgeven: 

Onze 16mm = 4mm toplaag + ong. 11,5mm berken multiplex : 0,1143 m2/KW 

Onze 13mm = 4mm toplaag + ong. 8,5mm berken multiplex : 0,0929 m2/KW

Placeholder Placeholder

Kan een houten vloer in combinatie met warmtepomp?

 
 
 

Omdat steeds meer woningen “van het gas af” moeten, is de warmtepomp in snelle opkomst. Dit systeem haalt op een efficiënte manier warmte uit de buitenlucht of uit de grond onder de woning, en verdeeld deze via vloeistofleidingen door de woning. Daar de vloeistof niet zo ver verwarmd kan worden als met een gas CV, dient deze over een groot oppervlak verdeeld te worden om voldoende warmte af te geven. Vloerwarming is daarvoor uitermate geschikt! Niet gek ook, dat daarom alle nieuwbouwwoningen tegenwoordig vloerverwarming hebben.

Kan een warmtepomp in combinatie met houten vloer?

 
 

Gezien de zeer brede populariteit van houten vloeren, worden dienen warmtepomp-systemen dan ook aangepast te zijn aan de R-waarde van houten vloeren. Warmtepompen die deze waarden niet aankunnen, zijn dus niet geschikt. Je kunt wat ons betreft dus eerder de vraag stellen of alle warmtepompen wel geschikt zijn voor houten vloeren…

Welk parket kan op vloerverwarming?

 

Niet alle houten vloeren in de handel zijn geschikt voor vloerverwarming. Een houten vloer van hoge kwaliteit gaat in veel gevallen decennia lang mee. Het zou zonde zijn als de vloer na een paar jaar bol en/of hol gaat staan met scheuren en kieren. Het type plank dat het best geschikt is om te plaatsen op vloerverwarming is een samengestelde plank (vaak ook wel genoemd duo-plank, multi-plank, lamelparket of 2-laags parket). Door het verlijmen van meerdere laagjes, wordt de werking geneutraliseerd, en werken dit soort vloerdelen veel minder dan bijvoorbeeld massieve vloerdelen. Een samengestelde plank bestaat uit een onderlaag en een toplaag van echt hout. Bij Dadawood bestaan de meeste vloeren uit een onderlaag van ong. 11,5 mm berken multiplex met daarop een volle toplaag van 4 mm eiken. In totaal is de plank dikte ong. 15,5 mm wat een uitermate geschikte dikte is voor een zeer stabiele vloer met lange levensduur en een uitstekend rendement op vloerverwarming.

Welk houtsoort is het beste geschikt voor op vloerverwarming?

 
 

Niet alle houtsoorten zijn geschikt op vloerverwarming. Dadawood biedt alleen vloeren in eiken. Indien goed verwerkt, heeft deze houtsoort zich al decennia bewezen op vloerverwarming! Bekijk ons uitgebreide assortiment eiken houten vloeren in onze shop.

Welke vloerverwarming systemen zijn geschikt voor op een houten vloer?

 
 
 
 
 

In principe zijn alle moderne vloerverwarming systemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer, mits de vloerverwarming goed verdeeld, goed afgewerkt en goed ingesteld is. Een water-gedragen vloerverwarming systeem met slangen, wordt afgewerkt met een laag zandcement waar een houten vloer op verlijmd kan worden nadat deze droog is en voor gestreken is. 

Een droogbouw vloerverwarming system is een systeem waar door middel van platen de vloerverwarming in wordt geklikt, waarna er Fermacell of vergelijkbare platen op worden gelegd. Zodra de vloer is voor gestreken, kan de houten vloer direct worden verlijmd. 

Een houten vloer kan ook rechtstreeks over een bestaande tegel, gietvloer of natuurstenen vloer met bestaande vloerverwarming worden gelegd. Wel dient de vloer in de meeste gevallen te worden opgeruwd met een grove schuurkorrel, en voor gestreken te worden. Ook dient het systeem de warmte goed te verdelen. 

Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming. Deze wordt toegepast in de vorm van een folie of draden die verwarmd worden. Het beste is om hier een vaste afwerklaag overheen te leggen of gieten waar de vloer vol op verlijmd kan worden. Hierdoor wordt werking van de vloer voorkomen, en vindt een betere warmtetransmissie plaats. 

Voordat je een houten vloer op vloerverwarming lijmt, zijn er een aantal regels waar met vloerverwarming rekening mee gehouden moet worden. Een voorbeeld hiervan is het stookprotocol. Een nieuwe vloerverwarming moet altijd getest worden door middel van een stookprotocol dat ervoor zorgt dat de verwarming langzaam opwarmt. Zodra de vloerverwarming op temperatuur is moet er voor gezorgd worden dat de temperatuur niet te abrupt stijgt. Na het leggen van de vloer, mag de vloer nooit te snel of te warm verwarmd worden. Meer hierover is te lezen in onze leginstructies ter voorbereiding en het leggen van een houten vloer.

Placeholder Placeholder

Ontwerp jouw vloer in de online design studio

 
 
 
 
 
 
 

Met de interactieve online design studio op onze website creëer je jouw persoonlijke, best passende vloer. Het begin? Bedenk eerst welke woonstijl je het meest aanspreekt. In de geselecteerde woonstijl ondervind je direct wat verschillende vloerpatronen, afmetingen of een andere patina voor een ruimte kunnen doen. Ook kan je direct de prijs berekenen voor het aantal vierkante meters dat jij nodig hebt. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. 

Ontwerp jouw eiken houten vloer hier. Of bekijk ons assortiment visgraat, Hongaarse punt, blokpatroon, vaste breedte planken en wisselende breedte planken eiken houten vloeren in onze shop.

Lees meer:

 
 
 
Deel dit artikel
Deel op Facebook Deel op Pinterest Deel op LinkedIn