Beste Prijzen De beste houten vloeren voor de beste prijzen
Beste Prijzen Voorbeeldstalen binnen 48u geleverd
Vloeren Configurator Ontwerp jouw vloer in de online design studio
Vloerenleggers Kies zelf jouw vloerenlegger
Vloerverwarming Alle vloeren geschikt op vloerverwarming
 
 

Eiken Hongaarse punt vloer leggen, hoe doe je dat?

 

De Hongaarse punt is een klassiek parketpatroon dat dateert uit de 16e eeuw. Maar voor een klassieker is de Hongaarse punt verbluffend actueel. De legmethode bij de Hongaarse punt laat de onder een rechte hoek afgesneden uiteinden van de planken in rechte banen tegen elkaar aan vallen. We leggen je uit hoe je een Hongaarse punt het beste kan leggen.

Placeholder Placeholder

Hongaarse punt, een tijdloze keuze

 

De Hongaarse punt is een tijdloze investering. Er zijn binnen dit specifieke patroon veel variaties mogelijk. Je kunt kiezen voor grote planken, een egale houtsortering en een minimale bewerking. Bij Dadawood heet dit de Puur-selectie. Dit geeft het meest rustige effect en werkt goed in grote ruimtes en strakke moderne interieurs. Een smalle plank, met noesten en kleurverschillen in het hout – wij noemen dit hout uit de Karakter-selectie — geeft een mooi contrastrijk interieur. Deze sfeer past goed bij bijvoorbeeld stadswoningen, industriële woningen of chique interieurs.

Kan ik een Hongaarse punt vloer het beste verlijmd of zwevend leggen?

 
 

Het is raadzaam om een houten Hongaarse punt vloer vol verlijmd te leggen. Deze methode geeft een wat strakker vaster resultaat, waarbij de vloer “massiever” klinkt. Bij vloerverwarming raden wij deze methode zeer sterk aan om een zo goed mogelijke warmteafgifte (rendement) te verkrijgen. Ook zal een vast-verlijmde vloer minder bewegen. Er ontstaan minder snel kieren in de vloer, en de aanbevolen zwelnaden mogen kleiner zijn. Volg bij vast verlijmen nauwgezet de instructies van de fabrikant. We adviseren het gebruik van MS lijm geleverd door Dadawood.

Na de droogtijd van de eventuele primer, kan het verlijmen van de vloer beginnen. De lijm moet gebruikt worden volgens de instructies van de lijmfabrikant, en geschikt zijn voor het verlijmen van lamelparket. De lijm moet worden opgebracht met de juiste lijmkam. Lijm niet een te groot oppervlak van de vloer voor, maar werk plank voor plank af of desnoods rij voor rij, zodat de lijm niet te vroeg uithardt en goed aankleeft. Voor het leggen volg je de instructies van het zwevend leggen op uit onze leginstructies met als aandachtspunt dat de lamel parketplanken stevig in de lijm moeten worden gedrukt. De volgende vloerdelen moeten zo worden gepositioneerd dat ze al schuivend door de lijm aan het al verlijmde deel gekoppeld worden. Mors geen lijm op het parket. Het is aan te raden om de vers verlijmde vloer minimaal 12 uur met ballast te verzwaren, zodat het parket zich goed in de lijm drukt. Over de vers verlijmde vloer mag pas na 24 uur gelopen worden of anders indien de lijminstructies dat voorschrijven.

Waar moet je rekening mee houden bij het leggen van een Hongaarse punt?

 
 
 

Bepaal vooraf het patroon wat je wilt gaan leggen en de legrichting. 

Begin het leggen vanuit het midden van de ruimte. 

Trek hiervoor een krijtlijn in het midden van de lengterichting van de ruimte, haaks op de korte wand, en begin vanuit deze lijn de vloerdelen te leggen. 

Voor een goed eindresultaat is het essentieel nauwkeurig te werken in het leggen van de eerste reeks vloerdelen. De vloerdelen worden altijd geplaatst in de lijm voor de voorgaande rij en vervolgens geschoven in de juiste positie tegen het laatst gelegde vloerdeel. 

Het patroon dient nauwkeurig op de krijtlijn aan te sluiten. Wanneer de eerste rij vloerdelen in de ruimte is gelegd dient deze namelijk als startrij voor het leggen van de opvolgende rijen aan beide kanten.

Kan een eiken houten Hongaarse punt op vloerverwarming?

 
 
 
 

De laatste jaren is een vloerverwarming bijna niet meer weg te denken uit moderne woningen. Een behaaglijke warmtebron met als grote voordeel de gelijkmatige warmteverdeling, in plaats van lelijke stoffige radiatoren. Wij passen onze vloeren al jaren toe op vloerverwarming. In feite zijn Dadawood vloeren er voor gemaakt! Niet alle houtsoorten zijn geschikt op vloerverwarming. Dadawood biedt alleen vloeren in eiken. Indien goed verwerkt, heeft deze houtsoort zich al decennia bewezen op vloerverwarming! Bekijk ons uitgebreide assortiment eiken houten Hongaarse punt vloeren in onze shop of lees meer over dit onderwerp in in de blog: Kan een eiken houten vloer op vloerverwarming?

De eiken Hongaarse punt van Dadawood

 
 

Een Hongaarse punt brengt een warm en luxe gevoel in een interieur. Alhoewel het een klassiek patroon is combineert een Hongaarse punt heel goed met een strak modern interieur, met name als je kiest voor grotere delen. Bij Dadawood heb je de keuze verschillende afmetingen. Onze planken voor het specifieke Hongaarse puntpatroon variëren van 12 x 60 cm, 14 x 70 cm, 16 x 80 cm tot 18 x 90 cm. Bekijk ons assortiment eiken houten Hongaarse punt vloeren in de shop, ontwerp jouw Hongaarse punt vloer in de online design studio neem contact met ons op om advies te krijgen van onze hout-in-interieur specialisten.

Lees ook:

 
 
Deel dit artikel
Deel op Facebook Deel op Pinterest Deel op LinkedIn