Beste Prijzen De beste houten vloeren voor de beste prijzen
Beste Prijzen Voorbeeldstalen binnen 48u geleverd
Vloeren Configurator Ontwerp jouw vloer in de online design studio
Vloerenleggers Kies zelf jouw vloerenlegger
Vloerverwarming Alle vloeren geschikt op vloerverwarming
 
 

Wat bepaald de prijs van een houten vloer? 6 factoren op een rijtje

 
 
 
 

Waarom is de ene houten vloer per vierkante meter goedkoper dan de andere? Wat bepaalt de prijs van de ene aanbieder? En wat van de andere? We geven graag inzicht in welke factoren de vierkante-meterprijs bepalen van een houten vloer, en de verschillende kwaliteiten die in de totaalprijs van een vloer worden gereflecteerd.

 
 
 
 
PlaceholderPlaceholder

6 factoren die de prijs van een houten vloer bepalen op een rijtje

 

Kortweg wordt de prijs van een houten vloer bepaald door zes factoren: houtsoort, type plank, selectie van het hout, breedte van de planken, afwerking en het legpatroon. We lichten elk element hieronder toe. 

Twijfel je over de prijs, dan is de eerste vraag die wij stellen: ‘Wat verwacht je van een houten vloer?’ Wil je een vloer die lang meegaat, dan zit je niet te wachten op planken die op onnatuurlijke wijze krimpen, of dat de toplaag losraakt. Probleem hierbij is is dat deze mogelijke problemen niet te zien zijn op showroompanelen of stalen, maar pas naar boven komen als de vloer in zijn totaliteit is gelegd.

1. Houtsoort

 
 
 
 
 

De eerste factor die van invloed is op de prijs is de keuze van de houtsoort. Eikenhout is voor een houten vloer de meest populaire keuze. Dat is niet zo gek: eikenhouten vloeren hebben uitstekende eigenschappen ten aanzien van structuur en stabiliteit. Bij Dadawood zijn alle vloeren van Europees (voornamelijk Frans) Eiken. Dankzij intern ontwikkelde afwerkingen kunnen wij eiken planken elke teint — ook wel patina genoemd — geven zonder het er onnatuurlijk of gefabriceerd uitziet. Denk bijvoorbeeld aan een mooie bruine eiken of grijze eiken vloer. Voor de goede orde: Als houtliefhebbers zijn wij even verzot op notenhouten of essenhouten vloeren, maar de stammen hiervan zijn schaarser – wat zich vertaalt in een hogere prijs.

2. Type plank

 
 
 

Houten vloeren zijn verkrijgbaar als massief houten vloeren of samengestelde planken (multiplank, duoplank, en lamelparket). Bij Dadawood werken we met duoplank vloeren. Dat is een bewuste keuze. Duoplank vloeren kunnen zowel zwevend als verlijmd worden gelegd en zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Ook zijn ze stabieler dan massieve vloeren, wat betekent dat ze minder krimpen en uitzetten. 

3. Sortering / Hout selectie

 
 
 
 
 

Aan elke boom zit meer ‘rustiek’ hout dan zuiver hout zonder knopen en groeikenmerken Hiermee komen we bij de wet van vraag en aanbod: hoe zuiverder het hout, hoe hoger de prijs. Vraag altijd aan de fabrikant in kwestie naar voorbeelden van deze sorteringen (ook wel selecties genoemd). Er bestaan namelijk grote afwijkingen tussen de verschillende aanbieders.

Bij Dadawood noemen wij de rustieke sortering Karakter, en de zuivere selectie Puur. Deze twee varianten zijn in onze onlne design studio te vinden. Op zoek naar een voordeligere vloer? Wij bieden ook een Rustiek selectie aan onder de naam "LOFT" in onze Shop. Onze Rustiek-sortering bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde mix van delen met wat grotere mooie noesten en meer natuurlijke groeikenmerken dan onze Karakter-sortering, zoals scheurtjes, nerven en kleurverschillen. Al onze vloeren komen voort uit zorgvuldig geselecteerd hout. Dit betekent hout met weinig natuurlijke groeigebreken, uit goede groeigebieden — geen massaproduct.

4. Breedte van de planken

 

Dit hangt samen met de sortering. Het is moeilijker om een zuivere brede plank te zagen dan een brede plank waarbij knoesten en groeikenmerken zijn toegestaan. Hoe breder de plank, hoe hoger de prijs. Bij Dadawood bieden wij alle Puur en Karakter selecties in elke breedtemaat aan. Zelfs onze breedste planken zijn leverbaar in de zuiverste selectie planken.

5. Afwerking

 
 

De afwerking van een houten vloer kan relatief eenvoudig zijn maar ook behoorlijk arbeidsintensief. Is de vloer gerookt? Behandeld met een beits en/of meerdere lagen hardwax olie? Elke (extra) behandeling heeft uiteraard invloed op de prijs.

6. Zaag-/legpatroon

 

Het op maat zagen van bijvoorbeeld visgraat- of Hongaarse punt planken is meer arbeidsintensief dan het zagen van plankenvloeren. Dit vertaalt zich automatisch in de prijs. Houdt er verder rekening mee dat het leggen van patroonvloeren wat kostbaarder is dan het installeren van plankenvloeren.

Ontwerp jouw vloer in de online design studio

 
 
 

Met de interactieve online design studio op onze website creëer je jouw persoonlijke, best passende vloer. Het begin? Bedenk eerst welke woonstijl je het meest aanspreekt. In de geselecteerde woonstijl ondervind je direct wat verschillende vloerpatronen, afmetingen of een andere patina voor een ruimte kunnen doen. Ook kan je direct de prijs berekenen voor het aantal vierkante meters dat jij nodig hebt. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. 

Ontwerp jouw eiken houten vloer hier. Of bekijk ons assortiment visgraatHongaarse puntblokpatroonvaste breedte planken en wisselende breedte planken eiken houten vloeren in onze shop.

 

Lees ook:

 

Benieuwd naar het verschil tussen de visgraat en Hongaarse punt?

 

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer met gemak en blijft mijn vloer lang mooi?

Lak, olie of hardwax olie: wat zijn de verschillen?

 
Deel dit artikel
Deel op Facebook Deel op Pinterest Deel op LinkedIn